Betonun parlaklığı yüzeyinin düzgünlüğü, tozumaz oluşu ve ışığın kırılmadan gözümüze yansıması ile oluşur.
Bu öncelikle betonun uygulama aşamasında, helikopter perdah makinesi ile tepsi+bıçak perdahı ile çok düzgün yüzey elde edilmesi ile olacaktır. Çok düzgün perdahı yapılmış beton zeminler sadece Ashford Formula uygulanarak hem 20 sene garantili tozumazlık sağlanmış olacak hem de zamanla parlaklığı artacak, kolay temizlenen mermerimsi bir yüzey elde edilmiş olacaktır. Çok hızlı, ekonomik şekilde uygulanan bu sistem en çok tercih edilen sistemdir.
Beton yüzeyi bozuksa veya betonun yapısındaki agregaların ortaya çıkarılması isteniyorsa, beton zemin elmas uçlu büyük tip özel silim makinaları ile 4 ila 12 basamak arası taşlanıp, betonun düzeltilmesi ve parlatılması sağlanmış olur. Silim sayısı arttıkça zeminin yüzeyi düzelecek ve parlaklığı artacaktır.
Beton Parlatma, Parlak Beton Nedir ?
Betonun yüzeyini, vakumlu özel elmas uçlu yüzey silim makineleri ve elmas pedlerle, kirli görünümlü beton yüzeylerin veya bozuk beton yüzeylerin sırasıyla kazıma, honlama ve parlatma basamaklarıyla aşındırılarak mermer ve granit parlaklığına ulaştırılmasıdır. Bu işlemlerin doğru şekilde yapılması ile beton zeminin yüzeyi düzelecek ve düzelen yüzey parlamaya başlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de yapılacak yüzey işlemleri sırasında uygulanacak ve betona tozumazlık sağlayan sıvı malzemelerdir. Doğru ve kaliteli sıvı beton yoğunlaştırıcalar kullanarak (Ashford Formula) betona 20 sene garantili tozumazlık sağlanabileceği gibi, ucuz lityum silikat ve türevleri gibi malzemeler ile geçici bir tozumazlık da sağlanabilir.
Elmas silim işi genellikle benzer makinalar ve elmas uçlar ile yapılmaktadır fakat esasen tozumazlığı ve kalıcılığı sağlayan kullanılan sıvı malzemedir.
Son kullanıcı, kullanılacak sıvı beton yoğunlaştırıcı malzemenin, çoğu zaman ne markasını ne de içeriğini araştırmaktadır. Dolayısı ile taşlama/silim makineleri olan firmalar, rekabetçi fiyat vermek adına, müşteriye uygulamayı en ekonomik ve kolay bulunan ürün olan lityum silikat malzemeleri ile yapmaktadır.
Lityum silikat malzemeleri, en düzgün ve sağlam beton zeminlerde dahi beton tozumasına karşı tozumazlık garantisi verememekte dolayısı ile genellikle beton zemin silimi yapıldığında uygulanmaktadır.
Bu şekilde kalıcı olmayacak lityum silikat malzemeler ile yapılan uygulamalarda, beton zemin, elmas uçlar ile yapılan silim sayesinde yine parlayacak, fakat kalıcı olmayan lityum silikat malzemesi sebebiyle zamanla parlaklığı azalacak ve tozumaya başlayacaktır. Böyle bir durumda zeminin tekrar silinmesi ve lityum silikat malzemenin tekrar uygulanması gerekecektir.
Rekabetçi fiyat vermek adına yapılan bir yanlış da zemini elmas uçlu özel silim makineleri ile çok sayıda silip düzeltmek ve bu şekilde parlaklık yaratmak yerine, zemini 3-4 kez silip yüzeyine guard/seal denen malzemeler ile parlaklık sağlamaktır. Bu belki ilk yatırım maliyetini düşürecek ama film tabakası yaratan seal/ guard gibi malzemeler, zamanla aşınacak ve ortaya betonun siliminden kaynaklanan çizikler çıkacak ve beton üzerindeki koruyucu malzeme aşındığından yine tozumaya başlayacaktır.