Beton içindeki kalsiyum ( kireç taşı ) nedeniyle tozuma yapan bir malzemedir. Yaya veya araç trafiği altındaki alanlarda beton zeminlerin tozumasını önlemek için ya bir kaplama yapmak ya da çok daha fonksiyonel ve uzun ömürlü olacak sıvı beton yoğunlaştırıcı (Ashford Formula) kullanmak gerekir.
Beton Tozumasına karşı neler yapılabilir?
Özellikle trafiğe dayanıklı olmayan ince epoksi, poliüretan gibi zemin kaplama sistemleri zaman içinde problem yaratabileceğinden ve tekrar tekrar uygulanması gerektiğinden sağlıklı bir yöntem değildir.
Ashford Formula ise betondaki çimento ile kimyasal tepkimeye girerek 3 boyutlu kristaller oluşturarak betonu granit gibi yapar.
Böylece tozumayan ve öncekine göre çok daha mukavemetli ve sağlam bir zemin elde edilir.
Ashford Formula betonun yoğunluğunu arttırır, yüzeyini sertleştirir. Betonun içine penetre ederek çimento ile reaksiyona girer, üç boyutlu kristaller oluşturarak beton zemini yoğunlaştırır, sertleştirir, granitleştirir ve betonun tozumasını tamamen ortadan kaldırır.
Yoğun trafiğe dayanıklı olmayan reçine esaslı milimetre mertebesinde uygulanan endüstriyel zemin kaplamaları ve/veya ucuz cila, sealer, vs gibi yöntemler, günümüz gelişen modern ve teknolojik endüstriyel tesislerin, özellikle depo alanlarında ( yoğun forklift ve transpalet trafiği ) artık tercih edilmemeye başlandı.
Ucuz epoksi boya, poliüretan boya gibi ince film tabakası yaratan zemin kaplamaları, başta istenilen renklerde ve güzel görünmelerine rağmen, uzun ömürlü olmayışı yüksek bakım maliyetleri ve lekeli, problemli görünmeleri sebebiyle, zeminleriniz için doğru çözüm olamamaktadır.
Betonun parlaması, Beton parlatma, Betonun tozumaması :
Betonun parlaklığı yüzeyinin düzgünlüğü, tozumaz oluşu ve ışığın kırılmadan gözümüze yansıması ile oluşur.
Bu öncelikle betonun uygulama aşamasında, helikopter perdah makinesi ile tepsi+bıçak perdahı ile çok düzgün yüzey elde edilmesi ile olacaktır. Çok düzgün perdahı yapılmış beton zeminler sadece Ashford Formula uygulanarak hem 20 sene garantili tozumazlık sağlanmış olacak hem de zamanla parlaklığı artacak, kolay temizlenen mermerimsi bir yüzey elde edilmiş olacaktır. Çok hızlı, ekonomik şekilde uygulanan bu sistem en çok tercih edilen sistemdir.
Beton yüzeyi bozuksa veya betonun yapısındaki agregaların ortaya çıkarılması isteniyorsa, beton zemin elmas uçlu büyük tip özel silim makinaları ile 4 ila 12 basamak arası taşlanıp, betonun düzeltilmesi ve parlatılması sağlanmış olur. Silim sayısı arttıkça zeminin yüzeyi düzelecek ve parlaklığı artacaktır.
Beton parlatma, Parlak Beton nedir ?
Betonun yüzeyini, vakumlu özel elmas uçlu yüzey silim makineleri ve elmas pedlerle, kirli görünümlü beton yüzeylerin veya bozuk beton yüzeylerin sırasıyla kazıma, honlama ve parlatma basamaklarıyla aşındırılarak mermer ve granit parlaklığına ulaştırılmasıdır. Bu işlemlerin doğru şekilde yapılması ile beton zeminin yüzeyi düzelecek ve düzelen yüzey parlamaya başlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de yapılacak yüzey işlemleri sırasında uygulanacak ve betona tozumazlık sağlayan sıvı malzemelerdir. Doğru ve kaliteli sıvı beton yoğunlaştırıcalar kullanarak (Ashford Formula) betona 20 sene garantili tozumazlık sağlanabileceği gibi, ucuz lityum silikat ve türevleri gibi malzemeler ile geçici bir tozumazlık da sağlanabilir.
Elmas silim işi genellikle benzer makinalar ve elmas uçlar ile yapılmaktadır fakat esasen tozumazlığı ve kalıcılığı sağlayan kullanılan sıvı malzemedir.
Son kullanıcı, kullanılacak sıvı beton yoğunlaştırıcı malzemenin, çoğu zaman ne markasını ne de içeriğini araştırmaktadır. Dolayısı ile taşlama/silim makineleri olan firmalar, rekabetçi fiyat vermek adına, müşteriye uygulamayı en ekonomik ve kolay bulunan ürün olan lityum silikat malzemeleri ile yapmaktadır.
Lityum silikat malzemeleri, en düzgün ve sağlam beton zeminlerde dahi beton tozumasına karşı tozumazlık garantisi verememekte dolayısı ile genellikle beton zemin silimi yapıldığında uygulanmaktadır.
Bu şekilde kalıcı olmayacak lityum silikat malzemeler ile yapılan uygulamalarda, beton zemin, elmas uçlar ile yapılan silim sayesinde yine parlayacak, fakat kalıcı olmayan lityum silikat malzemesi sebebiyle zamanla parlaklığı azalacak ve tozumaya başlayacaktır. Böyle bir durumda zeminin tekrar silinmesi ve lityum silikat malzemenin tekrar uygulanması gerekecektir.
Rekabetçi fiyat vermek adına yapılan bir yanlış da zemini elmas uçlu özel silim makineleri ile çok sayıda silip düzeltmek ve bu şekilde parlaklık yaratmak yerine, zemini 3-4 kez silip yüzeyine guard/seal denen malzemeler ile parlaklık sağlamaktır. Bu belki ilk yatırım maliyetini düşürecek ama film tabakası yaratan seal/ guard gibi malzemeler, zamanla aşınacak ve ortaya betonun siliminden kaynaklanan çizikler çıkacak ve beton üzerindeki koruyucu malzeme aşındığından yine tozumaya başlayacaktır.
Yeni bir projeniz mi var ?
En doğru, kalıcı, ekonomik ve uzun ömürlü çözüm şağlam ve helikopter perdah makinası ile düzgün bir beton dökmek ve Ashford Formula uygulamaktır.
Mevcut yüzey sertleştici (kuartz veya korund) uygulanmış düzgün beton zemininiz mi var?
En doğru, kalıcı, ekonomik ve uzun ömürlü çözüm iyi bir temizlik sonrası direkt Ashford Formula uygulamaktır. Mevcut zeminde çıkmayan leke, vs var ise Ashford Formula uygulaması öncesi zımparalama, keçeleme ve/veya ince bir silim yapılması uygun olacaktır.
Bu tip zeminlerde kaba taşlama ile zeminin yüzey sertleştirici katmanını almak tavsiye edilmez.
Mevcut sağlam ve düzgün beton zemininiz mi var?
En doğru, kalıcı, ekonomik ve uzun ömürlü çözüm iyi bir temizlik sonrası direkt Ashford Formula uygulamaktır. Mevcut zeminde çıkmayan leke, vs var ise Ashford Formula uygulaması öncesi zımparalama, keçeleme ve/veya ince bir silim yapılması uygun olacaktır.
Mevcut sağlam ama bozuk yüzeyli beton zemininiz mi var?
En doğru, kalıcı, ekonomik ve uzun ömürlü çözüm özel elmas uçlu silim makineleri ile zemini silmek ve Ashford Formula uygulamaktır.
Her Türlü Betona Zemin Silimi yapılabilir mi?
28 günlük kürlenme süresini doldurmuş her türlü beton zemin elmas uçlu silim makineleriyle silinebilir. Bu işlem için beton zeminin yeni veya eski olmasının bir önemi yoktur.
Tabi ki düzgün bir şekilde perdahlanmış yüzeyi düzgün beton zeminlere silim yapmaya gerek olmadan sadece Ashford Formula uygulanarak çok daha hızlı ve ekonomik şekilde hem parlaklık hem de 20 sene garantili tozumazlık sağlanmış olur.
Yüzeyi çok kirli, çatlaklar ve çukurlar bulunan beton yüzeylerin tamiratı yapılarak silinmesi de mümkündür, tabi ki beton silim uygulamasına başlamadan önce, yüzey ne kadar güzel ve sorunsuz ise silim + Ashford Formula sonrası elde edilecek yüzey de bir o kadar kusursuz ve estetik olur. ( tamiratlar ve çatlaklar uygulama sonunda görüneceği için )
Eski Beton Zeminlerin Tozumasını engellemek için silim şart mı ?
Hayır. Eğer mevcut beton zemin sağlam ve düzgün ise iyi bir temizlik sonrası direkt Ashford Formula uygulanarak 20 sene garantili tozumazlık sağlanmış olur.
Eski beton zeminler çok kirli ve düzgün değil ise elmas uçlu silim makineleri ile istenilen parlaklığıa göre silim sayısı belirlenerek silim yapıldıktan sonra Ashford Formula uygulanır.
Yeni yapılacak Beton Zeminlerin Tozumasını engellemek için silim şart mı ?
Hayır. En doğru, kalıcı, ekonomik ve uzun ömürlü çözüm sağlam ve helikopter perdah makinası ile düzgün bir beton dökmek ve Ashford Formula uygulamaktır.
Eğer yeni yapılan beton zemin çok düzgün bir şekilde ( tepsi+bıçak perdah) perdahlanmış, betonun çatlamasını engellemek için doğru zamanda derz kesimleri yapılmış ise Ashford Formula uygulandıktan sonra elde edilecek sonuç da bir o kadar mükemmel, estetik ve fonksiyonel olur.
Daha önce Epoksi Kaplanmış Yüzeye Ashford Formula Uygulaması Yapılabilir mi?
Daha önce epoksi kaplanmış bir yüzey elmas uçlu silim makineleri ile silinerek öncelikle epoksinin tamamen beton yüzeyinden temizlenmesi gerekmektedir. Epoksi temizlendikten sonra istenilen parlaklığa göre silim etaplarına geçilir.
En doğrusu projenizin başında epoksi, poliüretan, vs gibi boyalardan uzak durmaktır. Trafiğe kullanım şartlarına göre yapılmamış yanlış zemin kaplamalarının ilave kaldırılma maliyetleri olacaktır.
Beton tozumasına karşı kullanılan Ashford Formula nedir ?
Ashford Formula, beton ve çimento bazlı yapı malzemelerine penetre eden, onları koruyan, muhafaza eden ve güçlendiren, renksiz, saydam bir sıvıdır. Yüzeye etkin olarak penetre eder ve betonun bileşiklerini bir katı kütle halinde bütünleştirerek sertleştirir. Uygulama sonucunda , yoğunluğun artması ve betonun ömrü boyunca sertleşmesi, güçlenmesi ve neme karşı koyması sağlanmış olur.
- SIRLAR , GEÇİRİMSİZ YAPAR
Ashford Formula, beton ve çimento bazlı malzemeleri, geleneksel gözenekli , geçirgen beton şeklinden ziyade katı bir kütle formunda sırlar ve geçirimsiz yapar. Film oluşturan ve zamanla soyulabilen yüzey işlemlerinin aksine , Ashford Formula , betona penetre eder ve gözenekleri içeriden kapayarak, betonu katı , yoğunlaştırılmış bir kütleye çevirir ve dolayısıyla tekrarlanan pahalı zemin koruyucu kaplama ihtiyacını ortadan kaldırır. Ashford Formula, suyun, yağın ve diğer yüzey kirlerinin betona sızmasını engeller.
- AŞINMAYA DİRENÇ KAZANDIRIR
Ashford Formula, betonu aşınmaya dirençli yapar. Aşınma testleri, Ashford Formula uygulanmış zeminlerin ilk 30 dakika içinde
%32 daha güçlü olduğunu göstermektedir. Bu şekilde işlem görmüş beton zaman içinde sertleşmeye devam edecektir. Ashford Formula,
ayrıca çimento bazlı yüzey veya agrega sertleştirici sistemlere de ilave direnç kazandırır.
- KÜRE YARDIMCI OLUR
Ashford Formula , kür malzemesi olarak kullanıldığında, betonunun yüzeyden su kaybını yavaşlatır. Çimento ile girdiği kimyasal reaksiyon sayesinde yoğunlaşmış bir bariyer oluştururak sızıntıyı, rötreyi ve kılcal çatlakları azaltır.
- TOZUMAZLIK SAĞLAR
Beton zeminler tuz kusma ( çiçeklenme ) sonucunda doğal olarak tozur. Bu tozlar da bulunan ortamdaki bitmiş ürünlerin , raf ve ekipmanların üstüne çöker. Ashford Formula , beton tuzları ile birleşip betonun tam parçası haline gelerek beton yüzeyine kesin tozumazlık kazandırır . Bu özellik bakım maliyetlerini önemli oranda azaltır ve hassas ekipmanları ve bitmiş ürünleri tozdan korur.
- DAİMİ PARLAKLIK KAZANDIRIR
Zamanla , Ashford Formula uygulanmış beton, cilalanmış gibi güzel bir parlaklık kazanır. Zemin, yoğun trafiğe ve düzenli temizliğe maruz kaldıkça, daha iyi görünür, parlar . Yıpranmak veya aşınmak yerine, beton, trafiğin ve temizliğin aşındırıcı etkisi altında, kendi kendini cilalamaya başlar
- YÜKSEK BAKIM MALİYETLERİNDEN KURTARIR
Çelik mala perdahlı yüzeylere uygulanmasından 4 ila 12 ay içersinde , Ashford Formula , betonunuzun ömrü boyunca sürecek parlak, düz, mermer benzeri cilalı bir görünüm kazanır. Bu sayede pahalı zemin kaplama malzemeleri ve sistemlerine ihtiyaç kalmaz ve devamlı zemin bakım ürünleri kullanmaktan kurtulmuş olursunuz . Ashford Formula uygulaması, betonu kalıcı olarak sırladığı ve geçirimsizlik kazandırdığı için yağ, alkali, kireç ve trafik kiri dahil yabancı maddeler zemine penetre edemez. Betonunuz, paspas ve sabunlu su veya otomatik fırçalı makineler ile kolayca temizlenebilir.
İŞLENMEMİŞ BETON, BÜYÜTÜLMÜŞ İŞLENMİŞ BETON, BÜYÜTÜLMÜŞ
Doğal gözeneklilik, işlenmemiş betonunuzu Ashford Formula, daimi etkin bir sır
veya duvarınızı nem, yağ veya diğer kirlerin oluşturan katı yoğun bir kütle şeklinde beton
penetrasyonuna maruz bırakır. veya çimento bazlı malzemeler ile kimyasal
olarak reaksiyona girer
Geçmiş
1947’de Birleşik Devletler’de ilk piyasa çıkışından itibaren, Ashford Formula , tek başına beton yoğunlaştırma kavramını yaratmış ve bu kavramı geniş çevrelerce kabul gören ve tanınan bir endüstriye dönüştürmüştür. Kimyasal yoğunlaştırma için eşsiz ve tescilli sürecinden dolayı, Ashford Formula , dünya çapında milyonlarca metrekare beton yüzeyin iyileştirmesinde kullanılmak üzere büyük proje şartnamelerinde yer almıştır.
Günümüz
Ashford Formula , endüstrinin tamamında kalite beklentilerinin standardı olarak görülmeye devam etmektedir. Curecrete Distribution Inc güçlü bir küresel konum yaratmak için kendine yüksek standartlar belirlemiştir. Bu sayede , Ashford Formula tüm Dünya da kullanımını arttırmayı, yeni proje şartnamelerine girmeyi ve daha önemlisi Dünyanın her yerinde aynı servis kalitesini sağlayarak müşteri memnuniyetini kazanmayı başarmıştır.
Gelecek
Sadece kolay kalıcı bir uygulama ile, pek çok beton yüzey 30, 40 ve hatta 50 yıldır sürekli kullanımdan sonra bugün hala sorunsuz kullanılmaktadır. Ashford Formula uygulanmış bürüt beton yüzeyler, bütün dünya çapında son kullanıcıların ve şartname hazırlayanların tercihi haline gelmektedir.
ASHFORD FORMULA VE ASİT DİRENCİ
Birçok binanın belli bölümlerindeki beton zemin, trafo, gıda işleme, piller veya diğer kaynaklardan gelen asitlere maruz kalabilmektedir. Bu ortamlar için ancak dikkatli ve tedbirli olunduktan sonra Ashford Formula önerilebilmektedir.
Ashford Formulanın, betonu asitlere karşı tamamen dirençli hale getiremeyeceği önemle hatırlanmalıdır. Ancak tamamen sızdırmaz bir şekilde Ashford Formulanın uygulanmasının ardından formül, betonu bazı asitlerin etkisinden koruyabilir. Bu tam sızdırmazlığın oluşması, normal olarak dokuz aydan bir yıla kadar bir zaman almaktadır. Bu zaman dilimi boyunca, Ashford Formula ile kaplı yüzeyin diğer kaplama ve zemin döşeme maddelerinin asitlerinden korunması önerilmektedir. Kaplama aşındığı sürece, alt kısımdaki Ashford Formula olgunlaşacak ve ardından kısmi koruma sağlayabilecektir.
Zemin sızdırmaz hale geldikten sonra bile, bazı asitler hala Ashford Formula uygulanmış zemine zarar verebilir. Buna ek olarak, herhangi bir asidin yüksek yoğunluğu zamanla aşınmaya neden olabilir. Şans eseri bu tür beton zeminler, genellikle yüksek oranda suda çözünebilen asitlere maruz kalmaktadır. Ashford Formulayı asitli bir ortamda kullanmayı tavsiye etmeden önce, asit türünün ve muhtemel yoğunluğunun ve gerektiğinde kimyasal direnç tablomuza danışılarak bilinmesi gerekir.
Not: Çoğu durumda, uzun süre aside maruz kalan ortamlarda Ashford Formulayı tavsiye etmek muhtemelen akıllıca olmayacaktır. Normalde asitler, bütün işin sadece ufak bir yüzdesine sahip zemin yüzeylerinde kullanılmaktadır. Bu alanlarda, aside dirençli kaplama daha uygun olacaktır.
O= Etkisiz M= Orta Etki S= Ağır Etki
ALKOLLER ALDEHİDLER
Benzil Alkol O Benzaldin O
Etil Alkol O Butraldehin O
İzopropil Alkol O Furfural O
Metil Alkol O AMİNLER
Etilen Glikol O Anilin O
Metil Etil Keton O Trietanolamin O
Metil İzobutil Keton O TEMİZLEME ÜRÜNLERİ
Gliserol O Calgonite O
I-Heksanol O Chlorox O
Resorkinol O Chlorox (Konsantre) O
Joy (%1)…………………………. O Hidroklorik Asit(%10) M
Joy (Konsantre)………. O Hidroflorik Asit (Kons) M
Lestoil (%1)…………………….. O Hidroklorik Asit (Kons) S
Lux Flakes………………………. O Nitrik Asid (%10) S
Rinse Dry (%1)…………. O Fosforik Asit (Kons) M
Rinse Dry (Konsantre). O Sülfirik Asit (%10) M
Tide(1%) O İNORGANİK BAZLAR
ESTERLER Sülfürik Asit (Kons) S
Amil Asetat…………….. O Baryum Hidroksit (Kons) O
Dibütil Sebakat…….. O Kalsiyum Hidroksit (Kons) O
Dioktil Ftalat……………. O Potasyum Hidroksit (%10) M
Etil Asetat………………. O Sodyum Hidroksit (%10) M
Trikresil Fosfat…………. O Sodyum Hidroksit (Kons) M
ETERLER İNORGANİK TUZLAR (%25)
Dibenzil Eter…………… O Amonyum Klorid M
Dietilen Glikol Monobütil Eter. O Amonyum Nitrat O
Etil Eter………………….. O Baryum Klorid M
HALOJEN HİDROKARBONLAR Kalsiyum Klorid M
Etilen Glikol Monoetil Eter O Kalsiyum Hipoklorit M
Benzil Klorid………… O Bakır Klorid M
Bromobenzen……… O Bakır Sülfat O
Karbon Tetra…………… O Demir Klorid M
Kloroform………………. O Demir Nitrat O
Etilen Diklorid………….. O Demir Sülfat O
Perkloroetilen……… O Magnezyum Klorid M
Diğer HİDROKARBONLAR Magnezyum Sülfat O
Benzen………………….. O Nikel Sülfat O
Karbon Disülfit…….. O Potasyum Klorid M
Kidohegzan…………….. O Potasyum Permanganat O
Etilbenzen………….. O Potasyum Dikromat M
Heptan………………. O Sodyum Borat (Boraks) O
Hegzan………………. O Sodyum Bikarbonat O
Naftalin…………………. O Sodyum Klorid M
Nitrobenzen…………… O Çinko Nitrat O
Toluen…………………… O Sodyum Klorid – Doymuş M
Ksilin O KETONLAR
HİDROLİK SIVILAR Aseton O
Oronite 8200 O MUHTELİF
Pydraul F9…………… O Jelatin (Doymuş Çözelti) O
Pydraul 60………………. O Glükoz (Doymuş Çözelti) O
Skydrol………………….. O Antifriz O
Skydrol 500…………….. O Fren Hidroliği O
İNORGANİK ASİTLER Geçirgen Akışkanlar O
Klorosülfonik Asit (%10) S DOĞAL & SIVI YAĞLAR
Kromik Asit (%10)…. M Tereyağı O
Kromik Asitler (Konsantre) M Hint Yağı O
Kimyasal Direnç Derecelendirme Rehberi
(Devam)
O= Etkisiz M= Orta Etki S= Ağır Etki
Pamuk yağı…….. O Asetik Asit(Donmuş) M
Domuz Yağ……………… O Sitrik Asit (%10) M
Margarin………… O Formik Asit (%10) M
Zeytinyağı………. O Laktik Asit (%10) M
Beyaz Madeni yağ O Oleik Asit(%100) O
YAĞLAR& AKARYAKITLAR Oksalik Asit (%10) M
A.S.T.M. No. 1 Yağ O Fenol (%10) O
A.S.T.M. No. 2 Yağ O Fenol (%100) M
A.S.T.M. No. 3 Yağ O Pikrik Asit (%10) M
A.S.T.M. Motorin A O Stearik Asit (%100) O
A.S.T.M. Motorin B O Tanik Asit (%10) O
A.S.T.M. Motorin C O Tartarik Asit (%10%) M
Isınma Yakıtı…… O SU
Jet Uçağı Motor Yağı O Damıtık Su O
ORGANİK ASİTLER Deniz Suyu M
Asetik Katkı (%10) M
Not: Kimyasal karışımların, Ashford Formula üzerindeki etki derecesinin karışımın içindeki tekil bileşenlerin etkisiyle aynı olması ya da etkisiz kalmaları beklenemez. Sıcaklık, temas süresi, yoğunluk ve içerik, kimyasal tepkimeyi etkileyebilir. Bu bültendeki bilgi ve tavsiyeler bilinen verilere dayanmaktadır ve güvenilirdir, ancak tüm bu bilgi ve tavsiyeler herhangi bir güvence ve teminat olmaksızın verilmektedir.
ASHFORD FORMULA UYGULANMIŞ BETON YÜZEYİN BAKIMI
Betonun yüzeyinde benzersiz kimyesal reaksiyonlar oluşturduğundan dolayı Ashford Formula uygulanmış beton yüzeyler benzeri olmayan bir dahili değişime uğramaktadır. 12 aya kadar geçen bir sürenin sonunda betonda hoş bir parlama meydana gelerek daha sert, daha yoğun, tozumayan ve tamamen sırlanmış bir yüzey haline gelmektedir. Sırlanma ve parlaklığın oluşması birkaç ay süren bir zamanda oluşurken sertleşme ve tozumazlık hemen oluşmaktadır.
Buna ek olarak beton yüzey sadece kolay temizlenme ve dayanıklılık özelliğiyle kalmayarak bunun yanı sıra düzenli kullanıma bağlı gerçekten parlak ve tam sırlanmış bir yapıya dönüşür. Ancak zeminin bakım uygulaması ve mahafaza işlemleri betonun performansını etkili hale getirecektir.
Başarılı bir zemin programı iyi temizleme uygulamalarını içermektedir. Beklenen sonuçları elde etmek için rutin bakım gereksinimlerini sağlamak ve uygulamak esastır. Her gün sert fırçalarla fırçalanan, yüzey basıncına maruz kalan ve fazla miktarda su ve deterjanla temizliği yapılan Ashford Formula uygulanmış yüzey kısa sürede bahsi geçen özelliklerini gösterecektir.
NOT: Her zaman “Dikkat, Islak Yüzey” işaretini kullanınız.
Bu tarz bir temizleme 3 şeyi sağlayacaktır;
- Lekelerin zaman içerisinde rengi açılarak daha az gürünür hale gelecektir. Ashford Formula’nın betonla reaksiyona girmesiyle zemin düzenli olarak temizlendikçe kirleticiler zemin yüzeyinin üstüne çıkartılmaktadır.
- Temizleme esnasında kullanılan su, betonun yüzeyinde Ashford Formula’nın sırlama özelliğini artırmaktadır. Bu, suyun Ashford Formula ile betondaki çimento arasındaki reaksiyonu hızlandırmasıyla mümkün olmaktadır.
- Fırçalama ile oluşan aşınma zemin yüzeyinde zamanla gelişen bir cilalanmaya sebep olmaktadır ve böylece yekpare bir görünüm ortaya çıkmaktadır.
Bakım programının başarısı aşağıdaki hususlara dayanmaktadır:
- Ashford Formula’nın pürüzsüz çelik malayla düzeltilmiş beton yüzeye uygulanmasıyla işlenen yüzeyin tamamen sırlanması ve yoğunlaştırılması sağlanarak kalıcı mermer gibi parlak bir görünüm gelişmektedir. Bu durum, yüzeye cilalama, kaplama gibi diğer malzeme uygulamalarını gereksiz kılar.
- Zemini temizlemek için Nötr-yüksek pH(1) derece arası, sülfat ve hidroksit içermeyen deterjan kullanınız. (Asitli temizleyiciler ya da aşındırıcı bileşikler yüzeyde donuk bir görünüme neden olmaktadır). Curecrete Chemical Company INC, (Curecrete Kimyasal Ltd.Şti.) Crete/Clean ™ adı altında çözeltiye göre 10-11 pH dereceli bu tür ürünler üretmektedir.
- Döküntülerin çok hızlı bir biçimde temizlenmesi önerilmektedir. Beton, kirlenmeye ve birçok sıvının nem nüfuzuna karşı dayanıklılık gösterecektir. Ancak, sırlama sürecinin sonunda asit konsantrasyonu içeren maddeler zemin yüzeyine kalıcı aşındırıcı etki yapabilmektedir.
- En iyi sonuç için, düzenli olarak 300 pound ya da daha fazla (130kg) yüzey basıncı uygulayan otomatik fırçalama ekipmanı kullanılarak zemin bakım programı uygulanmalıdır.
- Ashford Formula uygulandıktan en az 30 gün sonra beton yüzeylerde parlaklık kendini göstermeye başlamaktadır. Bu, aşındırıcı siyah şeritli pedi olan yüksek hızlı silme ekipmanı ile zeminin silinmesiyle ortaya çıkarılabilir. RPM 1800-3500 arası propanla çalışan siliciler iyi performans sağlarken rpm’si ne olursa olsun elektrikle çalışan makineler yeterli yüzey basıncı sağlamamaktadır.
Bu silme biçimi Ashford Formula’nın uygun bir biçimde işlendiği beton yüzeyin herhangi bir alanına zarar vermez. Şayet işlem görmemiş ya da yumuşak yüzeyler varsa, sert aşındırıcı programın uygulanması zemine zarar verecektir.
- İyi bir yağ çözücünün bulundurularak yağlı ve yağa benzer lekelerin temizlenmesi önemle tavsiye edilmektedir.
- Yoğun taşıyıcı trafiği, sıklıkla yüzeyde düzenli bakımla çıkarılması güç tekerlek izleri bırakmaktadır. Ashford Formula uygulanmış beton yüzeylerde bu sorun betonun tamamen yoğunlaştırılmasıyla azaltılmaktadır. Beton yüzeyden tekerlek izlerinin çıkarılması, yüksek düzeyde D-Limonene temizleyici ile aşındırıcı bir biçimde temizlemekle sağlanabilmektedir.
- Curecrete Chemical Company Inc, aynı zamanda yağ lekeleri ve tekerlek izlerinin çıkarılması için özel olarak formüle edilen Crete-Strip ™’i üretmiştir.