: Arnavutköy Çeşmesi Sk. No:12/1 Arnavutköy- Beşiktaş - İstanbul : 0(212) 287 50 01/ 02 - 0(212) 257 85 58 : info@eraltd.com : 0(212) 263 73 03
PDF FORMATINDA ŞİRKET BİLGİLERİMİZ

Epoksi Zemin Kaplama

ERA Mühendislik, ihtiyacınız için en doğru olacak endüstriyel zemin kaplama sistemlerinin seçimi ve uygulanması konusunda uzmanlaşmış olan, kullanıcıların değişik ihtiyaçlarını da göz önüne alarak en doğru endüstriyel zemin kaplamasını öneren ve anahtar teslimi uygulayan konusunda Türkiye’nin konusunda en büyük firmasıdır.

ERA Mühendislik’in  anahtar teslimi olarak uygulamalarını gerçekleştirmekte olduğu endüstriyel zemin kaplamaları fonksiyoneldir, dış sahalarda buzlanma, tuzlama gibi çevre koşullarından gelecek etkilere ve iç sahalarda en yoğun transpalet ve forklift trafiğine, asitlere kimyasallara karşı dayanıklıdır.

Uygulamakta olduğumuz Endüstriyel Zemin Kaplamaları hijyeniktir, üzerinde bakteri barındırmaz, kolay temizlenebilir yüzeyler oluştururlar. Uygulaması kolay ve hızlıdır. Endüstriyel Zemin Kaplamaları kullanım alanları son derece geniştir. Koşulların ağır olduğu endüstriyel alanlardan, kimyasal etkilerin olduğu laboratuvar zeminlerine, hijyen gerektiren özel zeminlerden, estetiğin ön planda olduğu ofis ve showroom zeminlerine kadar çok çeşitli mekanlarda kullanılabilirler.

Firmamız 100 den fazla çeşit endüstriyel zemin kaplama çeşidini Türkiye’nin her yerinde, kendi ekipleri ile anahtar teslimi olarak uygulamaktadır. Öncelikle ihtiyaçlara ve özgün koşullara bağlı olarak uygulanacak en doğru ve optimum endüstriyel zemin uygulamasının belirlemek gerekmektedir, aksi taktirde ya pahalı bir uygulama yapmış olunur ya da ihtiyaçlarımızı karşılamayacak, kısa sürede zarar görecek bir kaplama yapılmış olur. Nasıl bir uygulama yapılacağına karar vermek için aşağıdaki başlıklar önemlidir:

  • Kaplama yapılması düşünülen zeminin durumu,
  • Uygulama yapılacak alan veya alanların kullanım amacı/amaçları,
  • Araç trafiği olup olmadığı ve yoğunluğu, varsa kullanılan araçların lastik mi yoksa metal tekerlekli mi oldukları,
  • Çeşitli kimyasal etkilerin varlığı,
  • Yüksek sıcaklık ve/veya ısı değişimi etkileri,
  • Müşterinin görsel ve diğer beklentileri,
  • İşletmeye özgün diğer koşullar.

Bu değişkenler dikkatlice incelenerek uygulama çeşidi belirlenecektir.

Endüstriyel Zemin Kaplaması Uygulanan Başlıca Sektörler

Her türlü Sanayii Tesisleri için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Gıda Endüstrisi için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Tekstil Endüstrisi için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

İlaç Endüstrisi için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Enerji Santralleri için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Savunma Sanayii için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Otomotiv Sanayii için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Açık Otoparklar için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Kapalı Otoparklar için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Hangarlar için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Hastaneler için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Alışveriş Merkezleri için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Soğuk Hava Depoları için Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Endüstriyel Zemin Kaplama Sistemleri

Sıvı Yüzey Sertleştiricili Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Lojistik depolar için özel Latexfalt Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Epoksi Zemin Kaplamaları

Poliüretan Zemin Kaplamaları

Poliüretan Beton Zemin Kaplamaları

Akrilik & MMA Endüstriyel  Zemin Kaplamaları

Vinilester esaslı Endüstriyel  Zemin Kaplamaları

Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi Zemin Kaplama kolay temizlenebilen, hijyenik, kozmetik ve düzgün yüzeyli bir zemin kaplamasıdır.

Epoksi Zemin Kaplamaları uygulama şekillerine göre farklı mukavemetlerde, kimyasallara dayanıklılıkta ve özellikte olabilir.

EPOXY COATING (EPOKSİ BOYA) ( 0,400 – 1 mm )

Tozumanın istenmediği ve yükseltilmiş döşeme altları gibi trafik olmayan alanlarda ve/veya duvarlarda kullanılır. Ayrıca zemin işaretleme ve yol çizgi boyası olarak da kullanılabiir.

Self Levelling Epoksi Zemin Kaplamaları

(Kendiliğinden yayılan Epoksi Zemin Kaplamaları)

Kalınlığı 1,50 mm – 3,00 mm arasındadır

Self Levelling Epoksi Zemin Kaplamaları Laboratuvarlarda, Hijyenik odalarda,ilaç fabrikaları, hastanelerin steril alanları tavsiye edilen Epoksi kaplama sistemidir. Kolay temizlenebilen, kimyasallara dayanıklı parlak zeminler oluşturur.

Self Levelling Epoksi Zemin Kaplamaları transpalet forklift dolaşan sanayi için tavsiye edilmez.

Genel Fabrika kullanımında Self Levelling Epoksi Zemin Kaplaması çizilme mukavemeti düşük olduğundan ve kolay çizileceğinden tavsiye edilmez. Ayrıca Self Levelling Epoksi Zemin Kaplamasının yüzeyi çok düzgün olduğundan ve ıslak alanlarda kayma riski olacağından bu tip alanlar için uygun olmayacaktır.

Multilayer Epoksi Zemin Kaplamaları

(Çok katmanlı Epoksi Zemin Kaplamaları)

Kalınlığı 1,50 mm – 3,00 mm arasındadır

Multilayer Epoksi Zemin Kaplamaları çok hafif trafik olacak alanlarda tavsiye edilen Epoksi kaplama sistemidir. Desenli, pürüzlü ve yarı mat yüzeyler oluşturulabilir.

Multilayer Epoksi Zemin Kaplamaları yoğun transpalet forklift trafiği olacak alanlarda tavsiye edilmez.

Genel Fabrika kullanımında Multilayer Epoksi Zemin Kaplaması darbe mukavemeti düşük olduğundan ve kolay zarar görebileceğinden tavsiye edilmez.

Mortar Epoksi Zemin Kaplamaları

(Harçlı Epoksi Zemin Kaplamaları)

Kalınlığı 4mm ila 6 mm civarındadır

Epoksi Mortar Zemin Kaplamaları yoğun transpalet forklift trafiği için tavsiye edilen Epoksi kaplama sistemidir.

Epoksi Mortar Zemin Kaplaması aşınma ve çizilme mukavemeti yüksek olduğundan genel fabrika kullanım alanlarında için tavsiye edilmektedir. Epoksi Mortar Zemin Kaplamasının yüzeyi istenilen şekilde ayarlanabildiğinden istenilen yüzey kaymazlığında yapılabilir ve her türlü sanayi de istenilen kaymazlıkta zemin kaplaması yapılabilir.

Mortar Epoksi Zemin Kaplaması Uygulama Detayı

ZEMİN HAZIRLIĞI

Mevcut zeminlere herhangi bir kaplama uygulanmadan önce gerekli aderansı sağlayıcı ve zeminin zayıf noktalarını meydana çıkartacak zemin hazırlığı, yüksek hızda çelik bilyeler püskürten, bu bilyeleri belirli bir açıda sektirip, bilyelerle tozu birbirinden ayıran ve vakumlayan özel Blastrac çelik bilyeli kumlama makinesi ile tozsuz olarak yapılır.

Epoksi kaplama uygulanacak tüm yüzeylerde,  epoksi kaplamanın betona en üst düzeyde tutunmasını sağlayan bu metot, ayrıca zemindeki hareket eden çatlakları ve zayıf problemli noktaları derhal meydana çıkaracaktır.

Blastrac aletinin yaklaşamadığı kenar ve köşeler ise özel el aletleri ile aderansı sağlayıcı şekilde  hazırlanır.

KENAR DETAYLAR

Stonhard Kaplamanın bitim bölgelerinde, diğer zemin ile arasında oluşacak kot farkını önlemek ve kenar  bitim mukavemetini arttırmak için kaplamanın kenarları derz kesme makinaları ile 40 mm derinliğe kadar kesilir ve pnömatik veya havalı kırıcılar ile vadi biçiminde minimum 50 mm genişlikte kırılarak açılır.

ÇATLAK ONARIMLARI VE DERZLER

Çelik bilyelerle yapılan kumlama işleminden sonra betonda meydana çıkabilecek  farklı tipteki çatlaklar , hareketli iseler Engineering Fabric ( Cam elyaf takviyeli çatlak tamirat malzemeleri ) ve özel esnek reçineler ( STONHARD STONCREST CJ4 Çatlak tamir malzemesi ) ile köprü oluşturacak şekilde , hareketli değillerse  çatlağın genişletilip doldurulma metodu ile tamir edilir.

Betonda kesilmiş tüm derzler Epoksi Mortar üstünden özel fiber bıçaklarla tekrar kesilir ve elektrikli süpürge ile temizlenen derzler seçilen renkteki epoksi mortar ile aynı renkte özel esnek ve solventsiz epoksi derz dolgu malzemeleri ( STONHARD STONFLEX MP7 ) ile doldurulur.

EPOKSİ MORTAR UYGULAMASI

Alt zemin hazırlığı tamamlanmış zemine, iki komponentli solvent içermeyen epoksi astar ( STONHARD STANDART PRİMER ) lastik çekçek ve , veya rulolarla sürülür.

Astarlanmış zemin henüz ıslakken, özel ambalajında önceden paketlenmiş olarak gelen  üç komponentli kendinden renkli solvent içermeyen epoksi mortar malzemesi ( STONHARD STONCLAD ) özel karıştırıcılarda karılır. Elde edilen epoksi harç özel mastar kutuları yardımı ile zemine  4 ila 6 mm kalınlığında serilir.

Daha sonra zemine serilen kendinden renkli epoksi harç malzemesi, özel bıçaklı perdah makinaları ile kalın ve ince perdahı yapılmak suretiyle sıkıştırılarak zemine yerleştirilir. Perdah makinasının giremediği bölgelerde özel el malaları kullanılır.

Mortar tabakası yerleştirilirken aynı malzeme ile süpürgelikler özel alet ve ekipmanı ile oluşturulur.

Zemin sertleşmeye terk edilir.

Uygulanan Epoksi  Mortar tabakası komple özel makineler ve karburandum taşları ile taşlanır, zeminin tozu elektrikli süpürge ile emilir. Bu şekilde zemin üzerinde en ufak bir pürüzlülük kalmaması sağlanmış olur.

Temizlenen zemine, özel çelik çekçek kullanarak epoksi mortar ile aynı renk solvent içermeyen coating ( STONHARD STONKOTE )uygulaması yapılır.

Birinci katmanın prizini almasından sonra lastik çekçek ve rulo kullanarak yine aynı renk ve solvent içermeyen son kat coating ( STONHARD STONKOTE ) uygulanır.

Tüm sistem tamamen aynı renktir ve kullanılan hiçbir malzeme kesinlikle solvent içermez.

SÜPÜRGELİK YAPILMASI

Epoksi Mortar uygulaması öncesinde  tüm zemin kolon ve zemin duvar birleşim yerlerine 10cm yüksekliğinde bant çekilir. Alçıpan yüzeylerde, oynama ve kırılmalara karşı , süpürgelik oluşturulacak alanın altına da yağlı bat çekilerek süpürgeliğin duvara bağlanması engellenir. Bu tür bölgelerde süpürgeliği zemin taşır.

Epoksi Mortar uygulaması sırasında aynı malzeme ile duvara veya kolona sıfır bitirmek suretiyle özel süpürgelik malaları ile süpürgelikler oluşturulur.

GENLEŞME DERZLERİ VE DİLATASYON YAPILMASI

Betonda kesilmiş tüm derzler Epoksi Mortar üstünden özel fiber bıçaklarla tekrar kesilir ve elektrikli süpürge ile temizlenen derzler seçilen renkteki epoksi mortar ile aynı renkte özel esnek ve solventsiz epoksi derz dolgu malzemeleri ( STONHARD STONFLEX ) ile doldurulur.

Dilatasyonlar açılarak zemin tamiratları yapılır, uygun dilatasyon fugaları yerleştirilerek açılan kısmın tamiratı yapılır.

Stonhard Endüstriyel Zemin Kaplaması uygulaması sırasında kullanılacak tüm makine ve ekipmanlar ile tüm malzemeler ve el aletleri Dünya’daki tüm STONHARD uygulamalarında aynı standartın yakalanması için Stonhard USA tarafından belirlenmiştir.

Türkiye’de son yıllarda hızla artan bu uygulamalarda yapılan genel ve önemli bir yanlış; reçine ve sertleştiricilerin büyük paketlerde, varillerde uygulama alanına götürülmesi, burada terazilerle veya kaplar ile muntazam olmayan ölçeklemeler ile karışımın yapılması ve uygulanmasıdır. Bu durumda endüstüriyel zeminin performansı son derece düşük olmakta, eskime ve bozulmalar hızlı olmakta ve maliyetler artmaktadır. Stonhard Inc. USA ‘ın tüm zemin kaplama malzemeleri sahaya, hata yapma olasılığının minimuma indirgendiği ufak ve farklı paketler halinde gelmekte ve şirketimiz maaşlı çalışanları profesyonel ekip ve ekipmanlar ile uygulanmaktadır.

STONHARD Endüstriyel Zemin Kaplamaları

Stonhard Inc. USA  Endüstriyel Zemin Kaplamaları, kimyasal ve fiziksel dayanımların en üst düzeyde olması istenen zemin uygulamaları için geliştirilmiş, konusunda Dünya’nın en büyük ve en çok referansı bulunan firmasıdır.

İleri teknolojili epoksi ve poliüretan esaslı kaplama malzemeleri ile formüle edilen Stonhard Endüstriyel Zemin Kaplamaları, istenilen mukavemee göre farklı kalınlıklarda, değişken yüzey pürüzlülüğünde, anti-statiklik, elastikiyet ve çatlak köprüleme, UV’ye dayanım özellikleriyle birçok teknik ihtiyaca göre farklı kaplama seçenekleri sunar,  müşterinin ihtiyacına göre teknik personeli ile en doğru çözümü belirler ve kendi maaşlı elemanları ile uygular.  Bu tek kaynaktan anahtar teslimi uygulama prosedürü tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de aynı şekilde işlemektedir.

Stonhard Endüstiyel Zemin Kaplamaları ile sağlık, gıda, otomotiv, elektronik, ilaç ve tekstil endüstrileri, depolama alanları, hangarlar ve soğuk depolar gibi ağır ve hafif sanayi alanları ile A dan Z ye her türlü endüstriyel zemin uygulamaları için en dayanıklı ve güvenli çözümleri sunmaktadır.

  • Çok yüksek basınç dayanımı
  • Isı şoklarına dayanıklılık
  • Çizilmeye, aşınmaya, ağır mekanik yüklere karşı yüksek dayanım
  • Kaymazlık
  • Buhar geçirgen, su geçirimsiz
  • Hijyenik ve güvenli
  • Derzsiz uygulama
  • Asit ve kimyasallara dayanıklılık
VİNİL ESTER ZEMİN KAPLAMA
Vinilester kaplama asitlere ve kimyasallara karşı dayanıklı bir malzeme olarak öne çıkmaktadır. Asit tankları, kimyasal üretim tesisleri, silolar, arıtma tesisleri gibi yerlerde kullanılabilir. Endüstriyel zemin ve duvar kaplama işlemlerinde kullanılabilmektedir. Kolay temizlenebilir parlak ve düzgün yüzeyler oluşturur.
Özellikle ağır kimyasallarla çalışan tesislerde kullanılır.

Epoksi Altına Beton Uygulaması

Epoksi Alt Betonu Nasıl Olmalı?

EPOKSI ZEMİN KAPLAMASI ÖNCESİ ALTYAPI GEREKSİNİMLERİ

  • Epoksi zemin kaplaması sistemlerinin başarılı olabilmesi için en önemli faktörler, uygun altyapı ve ortam şartlarıdır. Kaplamanın performansı için aşağıda belirtilen noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Dökülecek betonda minimum su/çimento oranına dikkat edilmelidir, C20 veya C25 mukavemetinde minimum 7 ila 8cm kalınlığında olmalıdır.
  • Isısal farklılıklardan dolayı betonda oluşabilecek genleşmeler göz önünde bulundurularak yapı statiği ve tekniği kuralları uyarınca gerekli genleşme derzleri tasarlanmalıdır.
  • Dökülecek betonun yüzey perdahı, helikopter perdah makinesinin tepsisi ve çelik mala perdahı ile yapılmalıdır. Pürüzlü bir yüzey isteyen dolayısıyla tepsi perdahta bırakılmasını bekleyen epoksi zemin firmalarına dikkat edilmeli, doğru şekilde zemin hazırlığı yapılacağından emin olunmalıdır:
  • Yeni betonun 28 günlük kürlenme süresini tamamlamış ve uygulama anındaki max neminin %5 olması gerekmektedir. Betonun kürlenmesi süresince, yüzeyinde oluşacak rötre çatlaklarını, kuvvet kayıplarını önlemek için yüzey muntazam olarak ıslatılmalı ve don, yağmur, aşırı güneş ışınlarından korunmalıdır.
  • Yeni veya mevcut betonda yüzeysel basınç mukavemeti min 200-250 kg/cm2 olmalıdır. Betonda kürlenme süresince su kaybından ve ısı farklılıklarından dolayı genleşmeler, bunun sonucunda çatlaklar oluşacaktır. Bunu önleyebilmek için beton, dökülmesini takiben en fazla 2 gün içinde h/3 oranında önceden belirlenen yerlerden kesilmeli ve betonun buralardan çatlaması sağlanmalıdır. Bu derzler kaplama sonrası aynı yerlerinden kesilerek özel derz dolgu malzemesiyle doldurulur.
  • Epoksi zemin kaplama işlemleri süresince, uygulamayı engelleyici diğer çalışmalara ara verilmelidir.
  • Uygulama yapılacak reçine ve sisteme göre uygulama alanının belli ısı derecelerinde olması sağlanmalıdır.
  • Beton temiz ve kuru olarak teslim edilmeli,
  • Uygulama yapılacak alan yeterli aydınlatılmaya sahip olmalıdır.

Kaplama öncesi yüzey hazırlığı metodları

Çimento şerbeti, yağ, kir, eski ve bozulmuş kaplama veya boya tabakaları

içeren beton yüzeyler, epoksi zemin kaplama uygulanmasından önce, sağlam, temiz ve iyi tutunma sağlayacak beton yüzeyler elde edilebilmesi için çeşitli temizlik ve yüzey hazırlığı metotları gerektirir.

  • Blastrac Çelik Bilyeli Kumlama (Shot Blasting)

En doğru ve en ideal metottur. Mevcut zeminlere herhangi bir kaplama uygulanmadan önce gerekli aderansı sağlayıcı ve zeminin zayıf noktalarını meydana çıkartacak zemin hazırlığı, yüksek hızda çelik bilyeler püskürten, bu bilyeleri belirli bir açıda sektirip, bilyelerle tozu birbirinden ayıran ve vakumlayan özel Blastrac çelik bilyeli kumlama makinesi ile tozsuz olarak yapılır.

Epoksi kaplama uygulanacak tüm yüzeylerde,  epoksi kaplamanın betona en üst düzeyde tutunmasını sağlayan bu metot, ayrıca zemindeki hareket eden çatlakları ve zayıf problemli noktaları derhal meydana çıkaracaktır.

Blastrac aletinin yaklaşamadığı kenar ve köşeler ise özel el aletleri ile aderansı sağlayıcı şekilde  hazırlanır. Değişik boyutta bilyelerin, farklı devirlerde püskürtülmesi ve cihazın hareket hızının ayarlanması ile değişik tekstürde yüzeyler elde edilebilir.

  • Taşlama (Grinding)

Altlarında aşındırıcı elmas taşlar takılabilen bir tablanın, istenilen ayarlı devirlerde, yatay dairesel hareket ederek yüzeyi aşındırma, temizleme ve seviyelendirme işlemidir. Beton şerbetini, boya tabakalarını, parke veya linolyum yapıştırıcılarını, izolasyon malzemelerini temizler, beton yüzeyi seviyelendirir. Düşük anolar ve genleşme derzlerindeki seviye farklılıklarını düzeltir. Beton yüzeyin sertlik ve yapısına göre tercih edilecek elmas uçlar ile zemini düzeltir. Sadece boya gibi ince film tabakası şeklinde kaplama yapan firmaların kullandığı bir metottur. Epoksi zemin kaplamasının betona aderansı sağlamak için değil, alt beton yüzeyde Blastrac makinesi öncesi gerekiyorsa düzeltme amaçlı kullanılması uygundur.

  • Frezeleme, Tırtıklama (Scarifying)

Silindirik bir gövde çevresinde yer alan miller üzerine takılmış, elmas uçlu yıldız bıçakların,

gövdenin bir eksen etrafında dönmesi ile beton yüzeyi yüksek devirlerde darbeleme ve

tırtıklaması sonucu betonu dişlendirmesi veya mevcut kaplamaları parçalaması işlemidir.

Frezeler betonun şerbetini temizlemek, dişlendirmek, anolar arası ve genleşme derzlerindeki

seviye farklılıklarını, betondaki kot farklılıklarını düzeltmek, yanmış beton yüzeylerdeki şerbet

tabakalarını, perdah ve mala izlerini bertaraf etmek, kurumuş yağlı yüzeyleri ve epoksi

kaplamaları beton yüzeylerden temizlemek için kullanılır. Oldukça gürültülü çalışırlar. Endüstriyel

süpürgelere bağlanarak tozuma büyük ölçüde önlenir. Epoksi zemin kaplamasının betona aderansı sağlamak için değil, alt beton yüzeyde Blastrac makinesi öncesi gerekiyorsa düzeltme amaçlı veya mevcut problemli kaplamanın kaldırılması işleminde kullanılması uygundur.